Tietoa

Tupakantumppien myrkyt – vain pisara meressä?

Tupakantumpit eivät kuulu meriin tai järviin, se on itsestään selvää. Mutta millaiset vaikutukset tumpilla on vesistöissä?

Olet todennäköisesti törmännyt lehdissä tai netissä kuviin, joissa eläimet ovat vahingoittuneet meriroskasta, kuten kuviin olutpakkausten muovirenkaisiin sotkeutuneista kilpikonnista tai muovipusseihin juuttuneista kaloista. Kuitenkaan tupakantumppien vaikutuksesta kaloihin ja muihin merieliöihin eikä varsinkaan vedenlaatuun, kerrota yhtä usein.

Suomessa kaupunkien rannoilta löytyy keskimäärin 300 tupakantumppia 100 metrillä.

Suomi on tuhansien järvien maa ja rantaviivaa on tuhansia kilometrejä. Suomesta on helppo löytää kauniita järvi- ja merimaisemia. Onkin äärimmäisen tärkeää jakaa tietoa ja toimia ennakoivasti Suomen vesistöjen ja rantojen suojelemiseksi roskaantumiselta.

Onneksi monet tekevät asian eteen jo töitä. Aloitamme siis hyvillä uutisilla ennen kuin kerromme lisää siitä, miten tupakantumpit saastuttavat järviä ja meriä.

Viimeisen 30 vuoden aikana järviltä, rannoilta ja rannikoilta on kerätty 60 miljoonaa tupakantumppia ympäri maailman.

Tupakan vesistöjä saastuttavat vaikutukset voidaan jakaa kahteen: kaloja ja ympäristöä vahingoittavaan muoviin sekä myrkkyihin, jotka saastuttavat pohja-, järvi- ja merivesiä.

Selvitetään kuitenkin ensin, miten tupakantumpit päätyvät vesistöihin.

Ei kovin pitkä matka

Tumppeja päätyy vesistöön rannalta, veneistä tai sadevesikaivoja pitkin, mutta tupakantumpit voivat vahingoittaa vesistöjä muitakin reittejä pitkin. Tumpin hajotessa hitaasti jäljelle jää muutakin kuin selluloosa-asetaatti eli filtterissä oleva biomuovi. Tumpista vuotaa runsaasti myrkkyjä, kuten nikotiinia, tervaa, raskasmetalleja ja muita kemikaaleja, jotka voivat imeytyä pohjavesiin tai suoraan järvi- tai meriveteen.

Nämä myrkyt ovat hengenvaarallisia kaloille, merieläimille ja -eliöille sekä myrkyllisiä makean ja suolaisen veden ekosysteemeille.

Ovatko tupakantumpin myrkyt vain pisara meressä tai järvessä?

Voi olla vaikea hahmottaa, kuinka paljon vettä maapallolla on ja kuinka ison uhan tupakantumpit muodostavat vesistöillemme.

Jotta asiat saisivat oikeat mittasuhteet, tutustu tähän faktaan:

Yksi tupakantumppi saastuttaa 40 litraa vettä ympärillään

Tupakantumpit ovat järvien ja merten yleisin roskatyyppi. Mieti, miten korkeiksi luvut nousevat, kun kaikkien tupakantumppien saastuttama vesimäärä lasketaan yhteen.

Ajattele tupakantumppien aiheuttamaa saastetta vesistöjen versiona ilmansaasteista. Kun myrkyt ovat vuotaneet veteen, ne soluttautuvat järvien ja merten joka sopukkaan.

Muovi ei katoa mihinkään

Vaikka juuri tupakantumppien myrkyt saastuttavat vesistöjä, niiden sisältämän muovin haitallista vaikutusta ei pidä unohtaa.

Tuoreessa tutkimuksessa kävi ilmi, että yli puolet tutkituista kaloista, valaista ja delfiineistä piti muovia ruokana ja kaikilla tutkituilla eläimillä oli mikromuovia ruoansulatusjärjestelmässään.

Emme toivo tätä kohtaloa kaloille ja äyriäisille, emmekä toivo mikromuovin päätyvän lautasillemme.

Haluatko auttaa meitä pitämään tupakantumpit pois Suomen rannoilta ja vesistöistä?