Ratkaisut

Siisti Biitsi kannusti siivoamaan rantoja Maailman siivouspäivänä 19.9.

Nyt tiedät, että tupakantumppeja ei pidä heittää muualle kuin roskakoriin. Mutta miten on mahdollista siivota miljoonat jo ympäristöön päätyneet tupakantumpit?

PSS ry:n rantojensiivoustalkoo-ohjelma Siisti Biitsi osallistui 19.9. ympäri maailmaa vietettyyn Maailman siivouspäivään. Tänä vuonna Siisti Biitsi haluaa kiinnittää erityistä huomiota tupakantumppeihin. Maailman siivouspäivän lisäksi rantoja voi tietenkin lähteä siivoamaan vuoden jokaisena päivänä!

Tupakantumppi on paitsi maailman, myös Suomen yleisin rantaroska, jolla on vaarallisia ympäristövaikutuksia. Pieneltä ja harmittomalta vaikuttava tupakantumppi pitää muun muassa sisällään monia myrkyllisiä ympäristöön liukenevia kemikaaleja, kuten kadmiumia, arsenikkia ja lyijyä, joita jää tupakoitaessa filtteriin. Kerätään siis yhdessä tupakantumpit pois rannoilta!

Siisti Biitsi -talkoot järjestetetään rannoilla näin:

  • 1. Valitse ranta ja kokoa talkooporukka.

  • 2.Merkitse talkoosi Siisti Biitsin nettisivuilla olevaan karttaan: siistibiitsi.fi

  • 3. Varaa mukaan siivousvälineet ja varustaudu sään mukaan.

  • 4. Raportoi kerätyt roskat tukkimiehenkirjanpidolla roskalomakkeelle, jonka voit tulostaa Siisti Biitsin nettisivuilta tai Siisti Biitsi -mobiilisovelluksella, joka on ladattavissa Android-puhelimiin Play-kaupasta. Siisti Biitsi -ohjelman tavoitteena on paitsi siivota rannat myös kerätä tietoa rannoilta löytyvistä roskista. Tässä talkoolaisilla on merkittävät rooli!

  • 5. Huolehdi roskien jatkokäsittelystä.

Vaikka emme koronatilanteen takia voi kokoontua sankoin joukoin siivoamaan, voimme olla yhdessä virtuaalisesti! Tämä onnistuu merkitsemällä omat rantasiivoustalkoot Siisti Biitsin nettisivuilla olevaan karttaan ja jakamalla kuvia ja tunnelmia Facebookiin ja Instagramiin käyttämällä häshtägejä #siistibiitsi #snyggbeach ja tägäämällä @siistibiitsi.

Mikä Maailman siivouspäivä?

Joka vuosi ihmiset kautta maailman kerääntyvät yhteen pitämään maapalloamme siistinä. Yli kulttuuripiirien, valtioiden rajojen ja aikavyöhykkeiden Maailman siivouspäivänä pyhitetään kokonainen vuorokausi luonnolle ja ympäristölle ja kaikki on kutsuttu siivoamaan. Syksyn 2020 Maailman siivouspäivä osui syyskuun 19. päivään, jolloin vapaaehtoiset ympäri maailman kokoontuivat jo 11. kerran tekemään maailmasta hieman siistimmän paikan elää.

Olipa siivoustalkoiden järjestäjänä sitten valtio tai yritys, yhteisö tai yhdistys, paikallinen ryhmä tai vaikka yksittäinen kansalainen, jokaisen tekemällä työllä on merkitystä. Siivoaminen voi tapahtua missä tahansa – kaupungeissa, rannoilla, syvällä metsän siimeksessä tai avoimella ulapalla. Vaikka on surullista, että roskaa on lähes kaikkialla, missä kuljemme, hyvä uutinen on, että yhä useampi ihminen osallistuu sen siivoamiseen – ja jälki on sen mukaista!

Vuonna 2019 yli 21 miljoonaa ihmistä yli 180 maasta osallistui Maailman siivouspäivään. Tässä muutamia kohokohtia: